Basilicum:  voordelen voor de gezondheid


Basilicum is een smaakvol, bladgroen kruid dat zijn oorsprong vindt in Azië en Afrika.

Het is een lid van de muntfamilie en er bestaan veel verschillende soorten. Populair als smaakmaker in de voeding, wordt dit aromatische kruid ook gebruikt in theeën en supplementen die een reeks van gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Dit artikel legt alles uit wat je moet weten over basilicum, de voordelen en het gebruik ervan.

Meest voorkomende rassen Basilicum

De wetenschappelijke naam van de basilicum die gewoonlijk wordt gekocht om te koken is Ocimum basilicum (afgekort O. basilicum).

Er zijn veel verschillende soorten basilicum.

Zoete basilicum: De meest verbouwde, populaire basilicum, bekend om zijn gebruik in Italiaanse gerechten. Gewoonlijk wordt deze basilicum gedroogd verkocht in supermarkten. Heeft een zoethout-handschoen smaak.

Bush of Griekse basilicum: Heeft een sterk aroma maar een milde smaak, zodat het kan worden vervangen door zoete basilicum. Vormt een compacte struik met kleine blaadjes en groeit goed in een pot.

Thaise basilicum: Heeft een anijs-liche smaak en wordt veel gebruikt in Thaise en Zuidoost-Aziatische gerechten.

Kaneelbasilicum: Inheems in Mexico. Heeft een kaneelachtige smaak en geur. Vaak geserveerd met peulvruchten of kruidige, geroerbakte groenten.

Slabasilicum: Voorzien van grote, gerimpelde, zachte bladeren met een zoethoudertjeachtige smaak. Werkt goed in salades of gegooid met tomaten en olijfolie.

Gezondheidsvoordelen.

Hieronder volgt een samenvatting van de mogelijke voordelen van basilicumextracten, voornamelijk gebaseerd op muizen- en reageerbuisonderzoek. Of dezelfde resultaten ook bij mensen zouden optreden is onzeker.

De volgende effecten zouden Basilicum kunnen bieden.

  • Verminderen van depressie gerelateerd aan chronische stress
  • Vermindetr de beroerteschade en ondersteun het herstel, zowel voor als vlak na een beroerte
  • Verbeteren van de bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceriden
  • Verlaagt de bloeddruk bij mensen met hypertensie
  • Ontspan de bloedvaten en verdun uw bloed, vergelijkbaar met aspirine
  • Beschermen tegen de schade aan uw darmen door met name zweren te voorkomen
  • Voorkomt bepaalde kankers, waaronder borst, dikke darm en alvleesklier
  • Remt de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken
  • Verbeteren van de voedselveiligheid, zoals geïntegreerd in de verpakking van levensmiddelen door fabrikanten
  • Een alternatief bieden voor antibiotica voor infectieziekten, inclusief het bestrijden van antibioticaresistente bacteriestammen
  • Vermindert geheugenverlies door stress en veroudering
  • Weerstand insecten, zoals muggen en teken