Bonensoep uit Toscane, met een kleine anekdote erachter

Bonensoep en moeder.

Telkens weer denk ik aan mijn moeder, ze maakte graag bonensoep. En ik lustte het absoluut niet. Ik heb werkelijk liters bonensoep tegen mijn zin gegeten, met lange tanden en veel tegenzin. Toch is er op een moment iets veranderd.

De ommekeer

Ze was na vakantie in Italië op een bonensoep ‘gestoten’ die ze lekker vond. En geluk bij een ongeluk, ik vond haar eerste versie ook best een vooruitgang tgv. haar recept. Ik vond haar bonensoep veel te geparfumeerd….tot op vandaag weet ik niet wat het aroma was dat m’n afkeer van die soep deed krijgen.

Maar, ondertussen is er veel veranderd, en eigenlijk maak ik nu de bonensoep zoals mijn moeder dat vroeger deed. De versie uit Italië.

Smaken veranderen toch…

Die soep vond en vind nog steeds een lekkernij. Ach, smaken evolueren natuurlijk, wat je 5 jaar geleden niet echt kon waarderen is misschien vandaag je favoriete gerecht of smaak. Het is toch allemaal maar een relatief gegeven, niet? Smaak = Relatief. Gelukkig maar.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, dun gesneden
  • 1 prei (alleen witte en lichtgroene delen), afgesneden en dun gesneden
  • koosjer zout en zwarte peper
  • 1 grote wortel, gesneden in 1 1/2-inch stukken (1 kopje)
  • 2 stengels selderij, dun gesneden (1 kopje)
  • 5 grote aardappelen
  • 1 kleine courgette, in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden
  • 500 gr. cannellini bonen (uitgegoten en gespoeld)
  • 10 kopjes kippenbouillon

Bereiding.

Stap 1
Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, prei en ½ theelepel zout toe. Kook, af en toe roerend, 3 minuten. Kook ondertussen de aardappelen in neutraal water, geen zout toevoegen.

Stap 2
Voeg de wortel, selderij, courgette, cannellini bonen en kippenbouillon toe. Stoof, afgedekt, tot de groenten mals zijn, ongeveer 15 minuten. Voeg ook de gekookte aardappelen toe. Tip: laat ze echt weel doorgaar koken zodat ze eigenlijk uit elkaar vallen.

Stap 3
Verwarm ondertussen de resterende eetlepel olie in een middelgrote braadpan op een middelhoog vuur.

Stap 4
Kruid het varkensvlees met ¼ theelepel zout en peper en kook het vlees tot het gaar is, 2 tot 3 minuten per kant.

Stap 5
Snijd het varkensvlees in stukken en roer het door de soep.

Je kan Cannellini bonen eenvoudig in de supermarkt terugvinden, meestal ik blik of soms in glazen verpakking.