Wat is BURRATA di ANDRIA?

Waar komt de Burrata di Andria vandaan? Vanuit een schitterend idee….


Wat is Burrata?
Burrata is een verse kaas met een gesponnen pasta, geproduceerd in Puglia, in de regio Murge en in het bijzonder in Andria, de geboorteplaats van de burrata. Hoewel het doet denken aan mozzarella is de textuur ervan veel zachter en ‘draderig’. Het is gemaakt van koemelk en heeft een bolvorm met een diameter van 7 tot 10 cm.

In de vorm van een wolkje, wit, glad en zacht, is de burrata snel populair geworden in heel Italië en vervolgens over gans de wereld, als een van de lekkerste en meest herkenbare typische producten van de rijke culinaire traditie van Apulië.

De kenmerken van burrata

De burrata heeft het uiterlijk van een klein zakje pastafilata, wit en glanzend, ongeveer 2 mm dik. Deze handgemaakte zak bevat een zacht hart van “gerafelde” pastafilata en -crème genaamd stracciatella. De naam is niet toevallig en vloeit voort uit de bereidingswijze, waarbij de pasta met de hand wordt “gescheurd” om onregelmatige stukken van onregelmatige vorm en lengte te vbekomen.

Het gewicht van een goede burrata kan variëren van 100 gram tot 11 kg. De onmiskenbare smaak van verse of gekookte melk in combinatie met boter en room. De beste manier om van dit traditioneel product te genieten is het te proeven door de uitwendige zak en de stracciatella in één mondvol te combineren.

Alles heeft echter een prijs. Om eerlijk te zijn, voegen we eraan toe dat deze intense smaak ook overeenkomt met een aanzienlijke calorie-inname: elke 100 gram Burrata bevat 450 calorieën. 😉

De geschiedenis van burrata
Het was in 1956, het jaar van een buitengewone sneeuwval, die het transport bemoeilijkte, dat Bianchino een idee had: een soort zakje met het deeg van mozzarella maken om in de room en de stracciatella te bewaren. Zo ontstond de Burrata, een eenvoudig en ingenieus idee dat in korte tijd een buitengewoon succes was in Italië en de wereld, het werd een symbool van een hele regio.

Hoe wordt Burrata gemaakt?
Deze fantastische Apulische kaas wordt geproduceerd door middel van een rigoureus manuele en ambachtelijke verwerkingsmethode, de verschillende stappen omvatten: van het verhitten van de melk tot de verzuring, van de toevoeging van stremsel tot de vulling. Na deze eerste fasen wordt een deel van de pasta gereduceerd tot kleine onregelmatige stukjes en gerafeld. Deze stukjes worden vervolgens toegevoegd aan de vloeibare room: het is de stracciatella, die de zachte vulling van de Burrata vormt.

Het resterende deeg wordt gebruikt om de zakken te vormen die de buitenste schil zullen vormen. Het eindproduct moet vervolgens worden opgeslagen bij een temperatuur tussen 4 °C en 6 °C. Helaas is de stracciatella, die gedeeltelijk uit verse room bestaat, zeer delicaat en moeilijk te vervoeren. Als het plotselinge temperatuursveranderingen ondergaat, of als het niet erg vers is, kan het zuur zijn. Juist om deze redenen kan het voor deze delicatesse moeilijk zijn om de echte burrata buiten de productiegebieden te maken.

Hoe weet je of de burrata echt vers is?
Als een van de meest verse melkproducten heeft het een zeer korte bewaartijd en daarom is het moeilijk om het echt vers te vinden, eigenlijk enkel maar op de plaats waar het wordt geproduceerd en een paar uur na de productie. Deze “fout” maakt het zowel bijzonder als uniek. Als het echt vers is, zal de stracciatella bij het snijden in het gerecht vloeien.

Waarmee moet je de burrata combineren?
Volgens de traditie kunt u het het beste genieten door het te gebruiken in salades, gecombineerd met tomaten en gekruid (zelfs zonder kruiden is perfect) met een extra vergine olijfolie. In ieder geval zal het….hemels zijn!