Caribische geitenstoofpot


Deze Caribische geitenstoofpot gaat een beetje buiten de comfortzone voor hen die niet echt vertrouwd zijn met geitenvlees. Maar geloof me, als je openstaat voor nieuwe ervaringen is het echt een must. Het uitproberen van nieuwe dingen is immers het punt van al dit koken en bloggen.

Met het begin van de herfst, ben ik comfort food mode, het maken van soepen, stoofschotels doen denken aan het leven in het noorden.

De biologische boerderij waar ik mijn vlees en zuivel koop, biedt geitenstoofvlees per halve kilo aan, dus ik besloot om wat te proberen. Gestoofd in rijke Caraïbische smaken zoals piment, scotch bonnet, paprika’s en Indiase curry.

Het resultaat is een complexe en heerlijke stoofpot. De geitenvlees was erg mals en smaakvol. Smaakvoller dan rundvlees en vrij van overheersende smaken.

Gekruide geit wordt meestal geserveerd met witte rijst (ideaal in combinatie met de hitte van de paprika’s). Ik heb er veel stoofpotgroenten aan toegevoegd, zoals wortelen, selderij en aardappelen.

Als je geitenvlees kunt vinden in je plaatselijke slager of op een speciale markt, dan is het een echte aanrader. Het bevat weinig verzadigd vet en is heerlijk. Wij zullen zeker binnenkort weer van dit gerecht genieten.

Let op: ik heb voor dit recept botloos geitenvlees gebruikt, maar het werkt ook met vlees op het bot (waarschijnlijk beter!). Gebruik ong. 3 kg. vlees met been.

Versie uit Jamaica van de geitenstoofpot

Ingrediënten

Zout en vers gemalen peper
1 kg. geitenvlees zonder been, in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel geraspte gember
1 grote ui, in blokjes gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 grote wortelen, in stukjes gesneden
3 stengels selderij, fijngehakt
1 scotch motorkap peper (of 1 theelepel scotch motorkap pepersaus)
5 eetlepels kerriepoeder
1 laurierblad
1 eetlepel gemalen piment
1 theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel tomatenpuree
2 kopjes kippen- of rundvleesbouillon
1 kopje water of witte wijn
2 tomaten, in stukjes gesneden
4 Yukon Gold aardappelen, in stukjes van 1,5″ gesneden
¼ kopje gehakte peterselie

Bereiding

Kruid het geitenvlees met peper en zout en dep het droog. Bak het geitenvlees (in partijen) in een zware koekenpan op een matig vuur – in olijfolie. Haal het vlees uit de pan en zet het apart. Voeg de uien en gember toe en kook het geheel in ongeveer 5 minuten zacht. Voeg de knoflook, wortelen, selderij, scotch bonnet pepper (indien gebruikt), kerriepoeder, laurier, piment en kaneel toe. Kook en roer nog 5-10 minuten.

Voeg de tomatenpuree, bouillon en water (of wijn) toe aan de pan. Breng het geitenvlees terug in de pan. Breng het geheel aan de kook, dek het af en kook het 40 minuten op een laag vuur.

Voeg na 40 minuten de aardappelen en tomaten toe. Kook nog 30 minuten extra. Voeg zout en versgemalen peper toe indien nodig. Bestrooi met peterselie voor het opdienen.