Carlsberg is twee stappen dichter bij het aanbieden van een ‘papieren’ bierflesje.


De Deense brouwer probeert een volledig biologisch afbreekbare vervanger voor glas en aluminium te ontwikkelen.

Carlsberg Prototype van de Bierfles van het Papierbier van Carlsberg


Glazen flessen zijn een duurzamere optie dan plastic flessen, maar plastic flessen hebben ook hun voordelen: Ze breken niet en zijn lichter dan glas, waardoor ze milieuvriendelijker zijn om te verschepen. Bedrijven zijn dus blijven zoeken naar verpakkingen die al deze voordelen bieden, zoals bijvoorbeeld aluminium flessen.

Maar na bijna vijf jaar werken de Deense brouwerij Carlsberg en haar partners aan een nog nieuwere oplossing: “de eerste ‘papieren fles’ ter wereld.”

Oorspronkelijk aangekondigd in 2015, is de “Groene Vezel Fles” – zoals Carlsberg het noemt – dichter bij de realiteit komen te staan: Deze week toonde de brouwer twee nieuwe onderzoeksprototypes die naar verluidt “gemaakt zijn van duurzame houtvezels” en “zowel 100 procent biobased als volledig recycleerbaar zijn“.

Voorlopig hebben de prototypes echter nog steeds een plastic folie aan de binnenkant nodig om het bier te kunnen bewaren.

Een van de prototypes gebruikt een gerecycleerde PET-polymeerfolie, terwijl het andere een biogebaseerde PEF-polymeerfolie gebruikt. Toch zegt het bedrijf dat het uiteindelijk de ambitie heeft “een 100 procent biobased fles zonder polymeren op de markt te brengen.

Lees er hier meer over (engels)