Coeur De Boeuf

De Coeur De Boeuf tomaat

De hartvormige vleestomaat was nog niet zo lang geleden het middelpunt van een schandaal. De oorzaak is namaak en kruising om een variëteit te produceren die een maximale opbrengst mogelijk maakt, maar alles mist wat de charme van oorspronkelijke Coeur De Boeuf zo charmant maakte.

De in de Middeleeuwen al geteelde tomaten doen inderdaad denken aan het vitale runderorgaan. Al in het midden van de 20e eeuw werd het in Italië gevonden onder de naam “cuor di bue”. Het wordt door de consument gewaardeerd om zijn uitgesproken smaak, grote omvang en laag aantal zaden. Vanaf 2010 stellen verschillende zaadbedrijven echter een genetisch gemodificeerde kruising voor die qua uiterlijk vergelijkbaar is. Maar alleen qua uiterlijk. Deze gemanipuleerde tomaten zijn immers smaakloos, hun vruchtvlees is te zacht en hun geur is flauw. 

Deze strategie werd door marketingafdelingen van producenten & grootdistributie bepaald omdat ze merkten dat de belangstelling van de consument voor zogenaamde “ouderwetse” groenten toenam. 

Coeur De Boeuf

Er zijn echter slechts enkele tomatenrassen die bekend staan als “Coeur De Boeuf”. De meeste van hen zijn te vinden in Italië. Zo wordt de klassieke Coeur De Boeuf, of “Cuor di Bue”, gekenmerkt door een naar beneden wijzende hartvorm en een geribbeld uiterlijk. Er zijn ook de oranje vleestomaat, roze vleestomaat en de Venus tepelhartsoort .

Allemaal zijn ze herkenbaar aan hun gladde vel. In tegenstelling tot andere zogenaamde Coeur De Boeuf tomaten hebben deze een zoete smaak, vlezig vruchtvlees. Een ander kenmerk: de huid is niet gerimpeld zoals die van hybride variëteiten die in supermarkten worden aangetroffen. 

De authentieke Coeur De Boeuf is een gerecht op zich, met een druppeltje olijfolie, balsamicoazijn en een snufje zout is het een echte smaakbom. 

Deze tomaten zijn ook perfect geschikt om te vullen: na het vullen ‘bak’ je ze ong. 25 minuten in de oven, op 230°C. 

Ze zijn heerlijk in de oven: doe het volgende, schil ze en spoel ze dan 2 minuten uit in water. Zorg ervoor dat u ze ongeveer 20 minuten laat ‘uitdrogen’ met absorberend papier en bak ze vervolgens in de oven op 180°C gedurende 30 minuten met mozzarella.

Lees hier over variëteit op Veggipedia