Kip met kikkererwten en harissa.


Harissa👌 is een geweldig ingrediënt voor het snel op smaak brengen. Proef eerst – als het erg pittig lijkt, gebruik dan wat minder. Je kunt altijd meer door de kikkererwten roeren als het gerecht klaar is.

Bereiding.

Verwarm de oven voor op 190 à 200 C°. Verhit de olie in een grote ovenvaste koekenpan op een middelhoog vuur. Kruid de kip met peper en zout. In 2 partijen, tot ze bruin zijn, in ongeveer 5 minuten per kant bakken; overbrengen op een bord.

Giet op 1 eetlepel na alle druppels uit de pan weg. Voeg de ui en knoflook toe; kook, roerend, tot het zacht is, ongeveer 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en kook al roerend tot de tomatenpuree donker begint te worden, ongeveer 1 minuut. Voeg kikkererwten, harissa en bouillon toe; breng het geheel aan de kook.

Leg de kip met de huid naar boven, kikkererwten; zet de koekenpan(of braadslede) in de oven. Rooster tot de kip gaar is, 20-25 minuten. Werk af met peterselie en serveer met citroenschijfjes om erover te sprenkelen.

Groene en rode Harissa

Ingrediënten.

1 eetlepel olijfolie
8 kippendijen
Zout en vers gemalen zwarte peper
1 kleine ui, fijngehakt, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
200 gr.. blikken kikkererwten, afgespoeld
¼ kopje harissa pasta
½ kopje natriumarme kippenbouillon (maak deze zelf, zie vorige post)
¼ kopje fijngehakte verse platbladige peterselie
Citroenschijfjes, voor het serveren