klassieke minestrone, een gezonde soep om te genieten op herfst en winterdagen.

Een klassieke Minestrone is een stevige Italiaanse groentesoep gemaakt met tomatenbouillon en pasta of rijst. Ik heb hard gewerkt aan dit recept en ik ben blij om het met jullie te delen.

Minestrone werd van oudsher gemaakt om restgroenten op te gebruiken, dus voel je vrij om seizoensgebonden groenten te gebruiken die je bij de hand hebt. Ik gebruikte aardappelen en spinazie voor de soep die je hier ziet, en het was absoluut heerlijk.

Ik heb hier bonen uit blik gebruikt in plaats van mijn eigen bonen, wat de kooktijd terugbrengt. De overige ingrediënten zijn basisbestanddelen, waaronder tomaten in blik, pasta, basiskruiden en uien.

Warm je op met deze vegetarische minestronesoep! Deze klassieke minestronesoep is gezond, gemakkelijk te maken en smaakt ongelooflijk. Het is ook veganistisch als je het niet bedekt met kaas. Recept levert 8 kommen soep op.



Ingrediënten

4 eetlepels extra vergine olijfolie, verdeeld in 4 eetlepels
1 middelgrote gele ui, fijngesneden
2 middelgrote wortelen, geschild en in stukjes gesneden
2 middelgrote ribben selderij, in stukjes gesneden
¼ kopje tomatenpuree
2 kopjes gehakte seizoensgroenten (aardappelen, gele pompoen, courgette, courgette, boternotenpompoen, sperziebonen of erwten werken allemaal).
4 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel gedroogde tijm
1 groot blik (800 gr.) in blokjes gesneden tomaten, met hun vloeistof
4 kopjes (32 gram) groentebouillon
2 kopjes water
1 theelepel fijn zeezout
2 laurierblaadjes
Snuifje rode paprikavlokken
Vers gemalen zwarte peper
1 kopje volkoren orecchiette, elleboog- of kleine deegwaren in de schaal
1 blikje (15 gram) Grote Noorderbonen of cannellini bonen, gespoeld en uitgelekt, of 1 ½ kopje gekookte bonen.
2 kopjes baby-spinazie, gehakte boerenkool of gehakte kraaggroentjes
2 theelepels citroensap
Vers geraspte Parmezaanse kaas, voor het garneren (optioneel)


Bereiding

Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een grote pot op middelhoog vuur. Als de olie glinstert, voeg dan de gesnipperde ui, wortel, selderij, tomatenpuree en een snufje zout toe. Kook, regelmatig roeren, tot de groenten zacht zijn geworden en de uien doorschijnend worden, ongeveer 7 tot 10 minuten.
Voeg de seizoensgroenten, knoflook, oregano en tijm toe. Kook tot het aroma bovenkomt en roer regelmatig, ongeveer 2 minuten.

Giet de in blokjes gesneden tomaten en hun sappen, bouillon en water erbij. Voeg het zout, laurierblaadjes en rode pepervlokken toe. Breng royaal op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Verhoog het vuur tot middelmatig hoog en breng het mengsel aan de kook, dek dan de pot gedeeltelijk af met het deksel en laat ongeveer 1 cm. ruimte om de stoom te laten ontsnappen. Verminder de warmte als het nodig is en laat zacht sudderen. Hier krijgt de klassieke minestrone echt vorm.

Kook gedurende 15 minuten, verwijder dan het deksel en voeg de pasta, bonen en groenten toe. Laat 20 minuten onafgedekt sudderen of totdat de pasta beetgaar gaar is en de groenten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en verwijder vervolgens de laurierblaadjes. Roer het citroensap en de resterende eetlepel olijfolie erdoor. Proef en breng op smaak met meer zout (ik voeg meestal ongeveer ¼ theelepel meer toe) en peper tot de smaken echt goed zitten.

Garneer kommen soep met geraspte Parmezaanse kaas als je dat wil. Een klassieke minestrone is uiteraard een Italiaans gerecht. Boordevol vitaminen en vezels.

Enkele variaties van een minestrone.


minstrone