KRUIDEN IN DE Noord – afrikaanse keuken, zeg maar in de Marokkanse keuken.

Smaakvolle kruiden in Marokkaanse gerechten

Marokkaans eten is een van de dingen waar de meeste mensen verliefd op worden als ze Noord-Afrika bezoeken. En een van de belangrijkste componenten van de Marokkaanse keuken is de rijke overvloed aan specerijen. Veel van deze specerijen – zoals peper, nootmuskaat en gember – zullen u bekend zijn. Maar misschien bent u minder bekend met vier van de meest smaakvolle kruiden in de Marokkaanse keuken – komijn, kaneel, kurkuma en saffraan. Lees verder om te weten te komen waarom u deze kruiden zo snel mogelijk in uw voorraadkast moet leggen!

Komijn

Een van de meest bekende kruiden in de Marokkaanse keuken is de aromatische kruidenkomijn. Komijn is een lid van de peterseliefamilie. Orgineel afkomstig uit Egypte, wordt het nu geteeld in veel van de warmere gebieden van de wereld, waaronder China, India en Noord-Afrika. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken – en is ook populair in de Mexicaanse en Indiase keuken.

Komijn is een zaadje dat een warme, nootachtige smaak geeft aan gerechten. Deze populaire specerij is niet heet voor de smaakpapillen. Het is rijk, aromatisch en smaakvol. Het is een populaire specerij in tajines en stoofschotels, gegrild voedsel, visgerechten, couscous, en vele andere populaire Marokkaanse gerechten. Het is ook heerlijk bij lam en kip en is een van de belangrijkste kruiden in een curry.

Komijn is een van de oudste specerijen en werd ook in de oudheid gebruikt. Deze specerij is niet alleen smaakvol. Het zou bepaalde geneeskrachtige eigenschappen hebben, vooral met betrekking tot spijsverteringsproblemen en hoge bloeddruk.

Komijn kan worden gekocht als hele zaden of gemalen. Voor de meeste smaak, probeer de hele zaden te roosteren en vervolgens zelf te malen met een vijzel!

Kaneel

Kaneel is de op een na populairste specerij ter wereld en een zeer smaakvolle component in de Marokkaanse keuken. Het komt van de schors van kaneelbomen en wordt al sinds de oudheid gebruikt in de voeding en in de geneeskunde. Het was ooit zeldzaam en zo hoog gewaardeerd dat alleen de elite in de samenleving het had. Gelukkig is het tegenwoordig heel gewoon en gemakkelijk te vinden.

Kaneel is een van de meest veelzijdige specerijen die er zijn. Het is aromatisch, kruidige smaak is heerlijk in een verscheidenheid van zoete en hartige gerechten en het is goed te combineren met veel ingrediënten.

In de Marokkaanse keuken is kaneel een populair theekruid. Gecombineerd met sinaasappels, is kaneel een belangrijk onderdeel van een geweldige en eenvoudige salade. Amandelen en kaneel zijn een prachtige smaakcombinatie in koekjes. En in hartige recepten met kip, rundvlees of lam, kaneel voegt kaneel een warme rijke smaak toe. Dit geldt vooral in combinatie met enkele van de andere specerijen zoals komijn!

Gemalen Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een van de meest verbazingwekkende kruiden ter wereld. Het komt van de gemalen wortel van een grote plant die in Midden-Amerika en Azië groeit en is een van de belangrijkste specerijen in kerrie.

Soms ook wel Indiase saffraan of Golden Spice genoemd. Kurkuma is niet alleen smaakvol. Het is ook bekend dat het een aantal voordelen heeft voor uw gezondheid. Kurkuma kan helpen bij ontstekingen en pijn. Het kan helpen bij het verbeteren van de nierfunctie, het in evenwicht brengen van uw bloedsuikerspiegel, en helpen verlichten van artritis.

Kurkuma is een van de belangrijkste smaakvolle kruiden in de Marokkaanse keuken sinds de zevende eeuw. Voornamelijk gebruikt in tajines, wordt het ook gebruikt in bepaalde gebakjes – zoals chebakia. Probeer het eens met lam of kip, vooral in combinatie met komijn en kaneel. U zult nooit meer zonder willen zijn!

Saffraan

Saffraan is een van de meest waardevolle specerijen ter wereld. Het wordt gekweekt uit de bloesems van de Crocus Sativus – ook wel bekend als de “saffraankrokus“. De planten groeien in de Taliouine regio van Marokko (en ook in Griekenland, Iran en India) en het oogstproces is zo intens dat de het kopen van echte zuivere saffraan een vrij dure bedoening is.

Gemaakt van de stigma’s van de krokusbloemen, heeft Saffraan een zeer delicate uitstraling. Maar de smaak is sterk, robuust en complex. Het heeft een zekere bitterheid, maar doet ook denken aan honing. Gelukkig heb je met een snuifje saffraan genoeg.

Saffraan wordt in veel Marokkaanse gerechten gebruikt. Het is een belangrijk ingrediënt in chermoula en wordt ook gebruikt in vele tajines en varianten van couscous. En omdat Saffraan lokaal wordt geteeld, kunt u het zien als u in de buurt van het Atlasgebergte reist.

Als u een van de vele beschikbare Marokkaanse tochten maakt, moet u uw gids vragen om u te wijzen op de mooie paarse bloemen zodat u ze niet mist. En zorg ervoor dat u ook wat saffraan koopt om mee naar huis te nemen!

Wanneer u Marokko bezoekt, zult u een extra waardering voor de keuken krijge, wanneer u bekend bent met de smaakvolle kruiden in de Marokkaanse keuken zullen ze een regelmatig onderdeel vormen in uw keuken. Deze specerijen zorgen voor een uniek smaakprofiel dat u niet wilt missen. Het is heerlijk om de smaken en aroma’s van Marokko direct in uw eigen keuken te brengen!