Kruidenmengsel maken, een heerlijke toevoeging in je keuken! DEEL 1

Soms vraagt een recept om gedroogde sinaasappel- of citroenschil, en dit zet sommigen (en best wel veel) voor een probleem. En dat hoeft het niet te zijn. Een kruidenmengsel maken is veel eenvoudiger dan je denkt en het geeft enorm veel toegevoegde waarde tgv. – kant en klaar – producten uit de supermarkt.

Ok, er zijn speciaalzaken waar je het ook kan vinden, maar waarom niet de genoegdoening stimuleren en ze zelf maken. (h)Eerlijk? Niets leuker dan te kunnen vertellen dat het het zelf hebt gemaakt! šŸ™‚

Hoe maak ik gedroogde sinaasappel of citroenschil zelf?

Terwijl gedroogde citrusschillen soms worden verkocht in natuurvoedingswinkels, op andere plaatsen zijn ze moeilijk te vinden, ja, online, maar geeft je de garantie dat het perfect zal zijn?

Wanhoop niet – het goede nieuws is dat het vrij gemakkelijk is om in eigen huis te maken. En je kan het voor dagelijks gebruik maken. Of op z’n minst toch om het meerder keren te gebruiken.

Zorg ervoor dat je biologisch geteelde citrusvruchten gebruikt met onbehandelde, pesticidevrije schillen. Als je de schillen eenmaal goed hebt, kun je ze tussen je vingers verkruimelen of ze in een blender, kruidenmolen of vijzel vermalen tot een fijn poeder.Je kunt ze ook gebruiken om je eigen zelfgemaakte cocktailbitter of zelfgemaakte vermout te maken. Een ander idee: Voeg ze toe aan een kruidige kruidenmix voor het maken van aromatische hete glĆ¼hwein. Zelfgemaakte glĆ¼hwein specerijen zouden ook een geweldig eindejaarsgeschenk kunnen zijn.

Ingrediƫnten om je eigen kruidenmengsel maken te maken van citrusvruchten. Ttz., je gaat dit kunnen gebruiken voor diverse gerechten en andere mengsels.


2 biologische sinaasappelen of citroenen of andere citrusvruchten (mandarijnen, limoenen, pompelmoezen, of pomelo’s, bloedsinaasappelen, bittere sinaasappelen, enz.)

Stappen om het te maken. Verzamel de ingrediƫnten.

Gebruik een fijn mes of groenteschiller om alleen het gekleurde gedeelte van de schil weg te snijden, het bittere witte merg absoluut vermijden. Niet alleen heeft het witte gedeelte een bittere smaak, maar de schillen zullen ook veel langer nodig hebben om te drogen als het sponsachtige witte merg er nog aan vastzit.

No-cook methode: Leg de reepjes op een bord (met de binnenkant van de schillen naar boven) en laat ze 3 tot 4 dagen drogen bij kamertemperatuur, totdat ze zijn verschrompeld en niet meer vochtig zijn.

Snelle methode: Als je weinig tijd hebt, kun je ze ook in een oven van 80 CĀ° drogen, verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat, gedurende ongeveer 30 tot 40 minuten. De schillen krullen op en worden stijf als ze droog zijn.

Bewaar de gedroogde schil op een donkere plaats, in een schone, luchtdichte pot of een ander type bewaringspot. KLAAR!

Nog even dit, het onderwerp van dit bericht is duidelijk : Kruidenmengsel maken! We zullen de weken en maanden die volgen er nog andere toevoegen, maar eerst uittesten voor we het publiceren natuurlijk. Volg ons op de Social Media om op de hoogte te blijven of schrijf je in op onze nieuwsflash.