Lamsvlees met granaatappel

Ingrediënten

4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gemalen kaneel
2 tl gemalen komijn
1 eetlepel gedroogde oregano
1 citroen in vieren gedeeld, pitten verwijderd…
1½ kg lamsvlees met been schoudergewricht
2 rode uien, in partjes gesneden
1 l granaatappelsap
2 el heldere honing
250 g natuurlijke yoghurt
100 gr granaatappel zaden, of zaden van 1 verse granaatappel
klein handvol muntbladeren, gehakt

Bereiding

Doe de knoflook, kaneel, komijn, oregano en citroen in een blender met 1 theelepel zout en 2 theelepels zwarte peper. Blender hety tot een gladde massa. Doe het lamsvlees in een grote bakvorm en giet de marinade eroverheen. Masseer het lamsvlees in en laat het 24 uur in de koelkast staan, of tot 2 dagen.

Haal het lamsvlees 1 uur voor het koken uit de koelkast. 2. Verwarm de oven tot 160C. Strooi de uien om het lam heen en stop er wat onder en giet het sap van de granaatappel over het lamsvlees. Bedek het lamsvlees met folie en kook het 4 uur.

Verwijder de folie, giet voorzichtig het vlezige granaatappelsap uit het blik in een grote pan en voeg de honing toe. Verhoog de oven tot 220C/200C, dek het lamsvlees opnieuw af en kook 30 min. verder. Ondertussen het kookvocht op een hoog vuur tot het ingekookt is, dik en stroperig – dit kan tot 30 min. duren.

Giet het kleverige granaatappelglazuur over het lam en de uien en keer nog 30 minuten onbedekt terug naar de oven tot het glazuur borrelt en net begint te verkolen, en het lamsvlees echt mals is. Meng de yoghurt, de meeste granaatappelpitten en de muntblaadjes in een kleine kom.

Granaatappel