linzen met citroenenbroccoli en feta


Dit gezonde, stevige gerecht kan een warm vegetarisch hoofdgerecht zijn of een koude lunch om ’s nachts in de koelkast te laten marineren – de gekruide olie is de volgende dag nog beter. (We raden zelfs aan om het recept te verdubbelen om een beetje extra te kunnen druppelen over wat je nog meer van plan bent om die week te eten).


Ingrediënten voor 4 porties

2 eetlepels korianderzaadjes
2 theelepels venkelzaadjes
1 rode Chili in dunne plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, dun gesneden
½ kopje plus 3 eetlepels extra vergine olijfolie
zout
1½ kopje zwarte beluga of Frans groene linzen, gespoeld, doorgeplukt, geplukt
2 trossen broccolini (ongeveer 500 gr.), getrimd, gehalveerd in de lengte
½ citroen, zeer dun gesneden, zaden verwijderd
¾ kopje fijngehakte dille, munt en/of peterselie
2 eetlepels sherryazijn of rode wijnazijn
4 oz. feta, in plakken gesneden

Feta, een Griekse kaasspecialiteit


Bereiding

Verwarm de oven voor op 230 C°. Maal koriander en venkelzaden grof in een kruidenmolen of vijzel.

Breng het kruidenmengsel over in een kleine koekenpan en voeg Chili, knoflook en ½ kopje olie toe. Zet op een matig vuur en kook en schud af en toe de pan tot de knoflook goudbruin is en de stukjes chilipeper iets zijn verschrompeld, ongeveer 5 minuten. Kruid de gekruide olie licht op smaak met zout en breng dit over in een kleine kom.

Kook linzen in een grote pan met gezouten water tot ze gaar zijn, 20-25 minuten, maar nog steeds stevig. Giet de linzen af en breng ze over in een middelgrote kom.

Gooi, terwijl de linzen aan het koken zijn, broccolini en citroen op een omrande bakplaat met de resterende 3 eetlepels olijfolie; breng op smaak met zout. Roosteren, halverwege omgooien, tot broccolini in vlekken is verkoold en de citroen zacht is geworden, 7-9 minuten.

Giet de helft van de gereserveerde gekruide olie over de warme linzen. Voeg kruiden en azijn toe, breng op smaak met zout, en gooi het geheel in een laagjes.

Verdeel de linzen over kommen en bedek ze met broccolini, citroen en feta. Lepel resterende gekruide olie eroverheen.

Leg de stukken Feta over het geheel, zie foto.

Tip: Linzen (zonder kruiden en groenten) kunnen 3 dagen van tevoren worden gemarineerd. Afdekken en koelen.