Pompelmoes, en relatief jonge fruitvariëteit.

Waar komt de pompelmoes vandaan?

De pompelmoes is een relatief recente toevoeging aan de citrusfamilie van fruit. De pompelmoes werd voor het eerst gespot op het eiland Barbados in 1750.

Een kruising tussen een pommel en een Jamaicaanse zoete sinaasappel, werd hij genoemd naar de manier waarop hij in trossen als druiven groeide (grapefruit). De pompelmoes werd voor het grootste deel van zijn geschiedenis “de verboden vrucht” of de shaddock genoemd.


pompelmoes

In 1823 maakte dit fruit zijn intrede op de Amerikaanse markt, niet lang daarna in Europa.. In tegenstelling tot andere citrusvruchten – de sinaasappel, de citroen en de limoen – kreeg de pompelmoes een koude ontvangst.

Hoewel we kunnen zwemmen in citrusvruchten, de meeste fruitliefhebbers vonden de grapefruit te zuur om van te genieten op regelmatige basis. Als gevolg hiervan werd het niet op grote schaal geplant toen de citrusvruchtenindustrie zich snel uitbreidde.


pompelmoes

In feite werd de pompelmoes / grapefruit beschouwd als een exotische nieuwigheid.

Wat gebeurde er?

De oorspronkelijke witte grapefruit werd aangevuld met een roze en later een rood ras. Deze zijn veel zoeter zijn witte voorganger. De ontdekking van deze nieuwe variëteit sprak tot de verbeelding van het publiek en hielp de weinig bekende vrucht een hoofdbestanddeel van de supermarkt te worden. Witte grapefruit werd ook een populair dieetvoedsel.

Waar zijn we nu?

Of ze nu gegeten of gedronken wordt , de witte variant is nog steeds de meest populaire, ook al is het lang niet zo zoet als de rode versies die nu beschikbaar zijn.Waarom witte pompelmoes?

Als het gaat om de werkelijke voedingswaarde, is er echt niet veel verschil tussen een witte, roze of rode pompelmoezen. Ze hebben allemaal weinig calorieën, een hoog gehalte aan voedingsvezels en zijn van nature vet- en cholesterolvrij. De belangrijkste reden dat sommige liefhebbers van grapefruit de voorkeur geven aan witte grapefruit boven de zoetere soorten is dat het een beetje zuur is. Dit helpt om het te onderscheiden van zijn veel zoeter, populairder familielid – de sinaasappel. Het is ook belangrijk op te merken dat ze minder suiker bevat, de witte pompelmoes bevat ook minder calorieën dan roze of rode soorten.Is het beter voor u?

Het hangt er echt vanaf waarom je het eet. Als dieetvoeding lijkt het vrij duidelijk dat wit beter is dan roze of rood, omdat het je kan helpen meer calorieën te besparen. Witte grapefruit is ook net zo sappig en even vullend als de andere soorten, waardoor het de betere keuze is voor lijners. Daarbij bevat alleen roze en rode grapefruit lycopeen, een antioxidant die anti-tumor eigenschappen kan hebben.

Een recept voor een lekkere gezonde sla jan je hier vinden.