RECEPT Chili Con Carne, een klassieke Chili con carne.

Dit recept voor een klassieke Chili Con Carne is ideaal om met heel de familie te eten of voor het serveren aan vrienden tijdens een informeel etentje.

Een recept Chili con Carne online zetten is eenvoudig en ook weer moeilijk. Iedereen heeft zo z’n eigen (smaak)voorkeuren, daarom net heb ik gekozen om heel dicht bij het orgineel te blijven. Je kan er uiteraard zelf mee ‘spelen’, maar dit recept garandeert je een uitstekende Chili!

Maar denk aan 1 ding zeker, Chili con Carne, het is een gerecht, geen saus! Maak het dus ook niet te lopend.

Voor alle duidelijkheid, de ingrediënten en bereiding staan onderaan het artikel.

Deze tijd van het jaar is een van die dingen die ik minstens één keer per maand maak. Het is gewoon een van die comfortfoods die je nodig hebt tijdens de koudere maanden.

Het is een gemakkelijk recept dat een stevig en ‘happy’ als resultaat oplevert.

De komijn, oregano & rokerige paprika werken perfect samen om in de smaak te verpakken.
Het is eenvoudig aan te passen aan je eigen smakenvoorkeur.

Wat is Chili Con Carne en wat geeft het de smaak?

Chili Con Carne (Spaans, wil zeggen – Chili met vlees -) is een populaire Mexicaanse stoofpot gemaakt met gemalen rundvlees, rode bonen, tomaten, hete pepers (of gemalen peper), kruiden en specerijen. Andere aromaten zoals knoflook en uien geven het extra smaak. Ikzelf maak overdadig gebruik van knoflook. 😉

Waar de oorsprong van de Chili con Carne ligt, daar hebben we het over in een ander artikel. Algemeen neemt iedereen aan dat de oorsprong in Mexico ligt, maar is dat wel zo? Dit even terzijde.

Hoe langer je deze chili kookt, hoe beter hij smaakt, dus kook hem laag en langzaam. De smaak zal fantastisch zijn, en het langzaam koken geeft het rundvlees zo’n malse textuur en zorgt voor de beste chilipeper ooit.

Mijn versie vrij mild, maar als heet en kruidig uw ding is – in elk geval voeg zo veel cayennepeper toe aangezien u houdt van.

Een beetje over chilipoeder

Chili Powder in Amerika is een kruidenmix die veel gebruikt wordt in gerechten in Chili en Mexicaanse stijl. Het bestaat meestal uit gemalen chilipeper, paprika, knoflook en komijn.

Ik heb mijn chili op smaak gebracht met dezelfde smaken die je zou vinden in een Amerikaanse kruidenmix, maar dan met individuele ingrediënten.

Welk vlees gebruik je best voor een hartige Chili Con Carne?

Gemalen rundvlees is het traditionele vlees dat in Chili wordt gebruikt. Het is eenvoudig vlees om mee te werken en het is niet nodig om de malste en fijnste stukjes te gebruiken. Gewoon rundsgehakt, en er mag een klein percentage vet tussen, no worry’s! Dit gezegd hebbende, ik ben al recepten tegengekomen die kalkoen gebruiken om het vetgehalte naar beneden te halen, maar dan wijk je enorm af van de smaken waar een echte Chili con Carne om bekend staat!

Hoe ga je tewerk?

Verhit 1 eetlepel olie (ik verkies voor één keer GEEN olijfolie) in een grote pan. Voeg de ui toe en bak al roerend, tot de ui glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.


recept chli con carne ui en look

Voeg het rundvlees toe en bak het op een matig, doch eerder heet, vuur tot het bruin is geworden, ongeveer 8 minuten. (hangt uiteraard af van de hoeveelheid)


carne rundsvlees

Voeg de komijn, oregano, paprika, cayennepeper en tomatenpuree toe en kook het geheel al roerend in ongeveer 2 minuten.


chli con carne kruiden

Voeg de tomaten, runderbouillon en bonen toe.


peterselie

chli con carne bonen

Breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens de peterselie, kruiden en chilipepers toe. Koken, af en toe roeren, totdat de chilipepers iets dikker worden, ongeveer 1-1⁄2 – 2 uur in de pan.

Tips

Sla niet over om het vlees bruin te bakken. Dit is het punt waar je begint met het opbouwen van smaak. Probeer het te kleuren met bv. spekvet voor extra smaak!

Zorg ervoor dat het vlees bakt en niet kookt anders gaat er veel smaak verloren.

Goed kruiden vanaf het begin – door het zout en kruiden vanaf het begin toe te voegen kan het geheel goed kan blenden. Vergeet niet om aan het einde te proeven en voeg meer toe als dat nodig is.

Proef. Dit klinkt misschien vreemd, maar ik voeg altijd een eetlepel rode wijnazijn toe voordat ik zulke gerechten serveer. Je zult niet geloven hoe een lift het aan je gerecht geeft. Dit beslis je zelf maar. Klinkt niet echt logisch, ik weet het!

Net als een stoofpot smaakt Chili de volgende dag beter, dus dit is het perfecte – op voorhand – gerecht dat de volgende dag kan worden opgewarmd.

Serveerideeën voor Chili Con Carne

Serveer met een verscheidenheid aan toppings zoals geraspte kaas (in onze contreien gebruikt me meestal Cheddar), zure room, jalapeno of verse koriander.

Schep het over een bedje van rijst en je hebt een fantastische maaltijd.
Voor een geweldig feestschotel, voeg de chili toe aan een ovenschaal met lagen tortillachips, leg er veel geraspte kaas overheen en leg het in de oven tot de kaas bubbelt. Serveer met een lepel koele zure room en fijngehakte lente – uitjes.

Hieronder het recept Chili con Carne.

Ingrediënten (5 pers.)

2 eetlepels olie (hittebestendige olie)
1kg. gemalen rundvlees
1 ui (groot) gesnipperd
4 teentjes knoflook gehakt
2 eetlepels gemalen komijn
2 eetlepels gedroogde oregano
2 theelepels gerookte paprika’s (of in poeder – ik koop deze steeds bij Dille & Kamille)
½ theelepel cayennepeper (meer om het pittig – pikanter – te maken)
2 eetlepels tomatenpuree
Ong. 700 gr. gemalen tomaten (blik – tomaten in stukjes)
½ kopje runderbouillon
300 gr. uitgelekte kidneybonen
zout en peper naar smaak
goed handvol verse peterselie, fijngehakt

Bereiding

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze licht goudbruin, 2 tot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.

Voeg het gemalen rundvlees toe; bak tot het volledig gaar is en geen enkele roze vlekken meer in het vlees zijn (ongeveer 8 minuten).

Voeg de komijn, oregano, paprika, paprika, cayennepeper en tomatenpuree toe en kook al roerend ongeveer 2 minuten.

Voeg de tomaten, de bouillon en de bonen toe. Breng op smaak met zout en peper, roer de peterselie erdoor en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook.
Kook, af en toe roerend, tot de chilipepers iets dikker worden, ongeveer 1-1⁄2 uur.

Mijn tip: voeg gerust wat mais uit conserven toe, geeft een mooi zoet accentje en past prima bij een Chili con Carne!

Caramba, dat was lekker!