SHAKSHUKA, OVERHEERLIJK GERECHT UIT HET MIDDEN OOSTEN

Ingrediënten
3 el olijfolie
2 grote uien, in dunne plakjes gesneden
2 rode paprika’s, in lange plakjes gesneden
2 groene paprika’s, in lange plakjes gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
½ tl komijnzaadjes
½ theelepel karwijzaadjes
½ theelepel cayennepeper
1 el tomaat of paprikapasta of rode peperpuree
2 x 400 g blikken tomaten
1 klein bosje verse koriander, grof gehakt, 1 kleine bosje verse koriander
1 bosje verse peterselie, grof gehakt, 1 kleine bosje verse peterselie
8 eieren met vrije uitloop
85g feta, verkruimeld
8 eetlepels dikke natuurlijke yoghurt of labneh
zout en vers gemalen zwarte peper


BEREIDING

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met deksel. Voeg de uien en paprika’s toe en breng op smaak met zout en peper. Kook op een matig vuur tot het net zacht is geworden. Voeg de knoflook toe en kook nog 2 minuten. Strooi de komijn, komijn, komijn en komijnzaad en de cayennepeper erdoor.

Roer de tomaat of rode peperpuree erdoor en kook nog een paar minuten tot de pasta zich begint te scheiden. Voeg de tomaten toe met een scheutje water.

Laat 10 minuten sudderen, onbedekt, tot ze een beetje zijn ingekookt. Proef na 5 minuten en voeg een beetje suiker toe als je denkt dat de tomaten het nodig hebben. Houd de textuur in de gaten – je wilt niet dat het vloeibaar wordt, maar het mag ook niet te droog worden. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Als de saus is ingekookt, roer er dan de kruiden door.

Laat 10 minuten sudderen, onbedekt, tot ze een beetje zijn ingekookt. Proef na 5 minuten en voeg een beetje suiker toe als je denkt dat de tomaten het nodig hebben. Houd de textuur in de gaten – je wilt niet dat het vloeibaar wordt, maar het mag ook niet te droog worden. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Als de saus is ingekookt, roer er dan de kruiden door.


Maak 8 kleine putjes in de saus. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig in een putje vallen, herhaal dit met de overgebleven eieren. Kook nog een paar minuten tot de witten net zijn uitgehard en de eidooiers nog vloeibaar zijn. Strooi over de verkruimelde feta. Serveer met yoghurt of labneh aan de zijkant.


Recept Tips

Het kan moeilijk zijn om plaats te vinden voor 8 eieren in één grote koekenpan. In dit stadium kan de saus over twee pannen worden verdeeld.

EXTRA TIP: Voeg 100 g boerenkool of savooi toe wanneer u de uien kookt voor een extra plantaardige boost.