Spaghetti met bottarga en citroen


Spaghetti alla
bottarga is een must voor de zomer (en voor mij ook tijdens de winter), een soort specerij die je wel of niet lekker vindt.

De bottarga moet in zijn geheel worden gebruikt, om direct op de spaghetti te worden geraspt (die van uitstekende kwaliteit moet zijn). Uitstekend om van te genieten met een glas zachte wijn, zoals een Chardonnay.

bottarga

Kook het water, gooi er de pasta in en als het gaar is, laten uitlekken en aroma toevoegen met de geraspte kuit (bottarga), de schil van een onbehandelde citroen en extra vergine olijfolie. Goed mengen en serveren.

Bottarga is een vis-specialiteit van Sardinië, maar komt ook voor in andere gebieden langs de Middellandse Zee, zoals Sicilië.

Het is ontstaan door de conservatie van viseieren. De eitjes van de harder (Italiaans: bottarga di muggine), de tonijn (in de goedkopere versie afkomstig van het tonijnrijke eiland Sant’Antioco) of soms zelfs de zwaardvis. 

De eitjes worden, nog in de zak waarin ze in de vis zitten (kuit), gezouten en tussen houten planken geperst om vervolgens op koele, luchtige plaatsen te drogen. Inmiddels komt uit Nederland ook Bottarga. Hier worden harders (ook wel witte zalm genoemd) gevangen in de Zeeuwse stromen.