Stoverij van Wild, recept.

Laat die winter maar komen. Een periode van het jaar dat we allemaal in feeststemming beginnen komen. Een seizoen dat ons weer andere dingen op het bord laat toveren. In dit geval een stoverij van wild, een stoofpotje dat jij zelf probleemloos kan klaarmaken.

Eénpansgerechten, of misschien beter gezegd, eenpotgerechten zijn populair, niet in het minst omdat je er zoveel minder ‘fuzz’ mee hebt in de keuken. Het blijft overzichtelijk. Een zoals elk stoofpotje, je kan het prima op voorhand klaarmaken. Zelfs beter een nacht laten afkoelen en de dag erop opdienen. De smaken zijn nog meer uitgesproken dan.

Ingrediënten.


STOVERIJ VAN WILD (Hinde) Winterfood. Comfortfood.

Voor 4 personen


700 gr. wild (in dit recept heb ik Hinde genomen)
1 zwarte beuling (zwarte bloedworst / zwarte pens op z’n Vlaams gezegd 😁)
1 sinaasappel
80 zeer pure chocolade
1/2 kaneelstok
500 cl. wildbouillon
1 l water
100 cl rode wijn, (liefst een merlot)
2 rode uien
2 grote zoete aardappelen
50 gr. veenbessen (liefst vers of uit diepvries, niet gezoet)
100 gr. rietsuiker
200 gr. sjalotten
100 gr. niet gerookt spek

Bereiding.Vraag aan uw beenhouwer of wildhandel om vet van de hinde (wild) mee te geven.
Doe het vet in de stoofpot samen met het spek. Laat het goed zweten, zodra het vet aangestoofd is en er vloeistof vrijkomt verwijder je het vet.


Neem het vlees en bak het aan in het vet, het vlees portioneer je in gelijke stukken, versnij in ongeveer 35 stukjes. Wentel deze door een fijne patisseriebloem. Het vlees moet gewoon een zeer licht wit laagje krijgen.
 
Bak het vlees aan in het vrijgekomen vet gedurende ong. 5 minuten, op een heter vuur. Neem het vlees uit de stoofpot en leg opzijn. Pers de sinaasappels uit en giet het vocht bij de vrijgekomen vetten en vocht van het wild.
 
Voeg ook de bouillon toe. Ik gebruik wildfond van het merk #Lacroix, verkrijgbaar in de meeste supermarketen. Voeg ook het water toe. Breng het geheel aan de kook. De stoverij is op weg om vorm aan te nemen.Zodra het kookpunt bereikt is zet je het vuur lager. Voeg het vlees toe dat je apart gezet hebt en overgiet met het water, schillen van de uitgeperste sinaasappel snij je in 4 stukken en voeg je ook toe aan het geheel. Ook de uien mogen erin, in een fijne brunoise gesneden. Veenbessen ook. Kaneelstokje en laurierbladje erin alsook de rode wijn. Laat ong. 3 uurtjes zeer zacht sudderen. Afkruiden met peper en zout.

Nu voeg je de pure chocolade en de rietsuiker toe.
 
Laat een 30 minuten sudderen.

Voeg de aardappelen toe (gesneden in blokjes van ong. 3 op 3 cm.)
Ook de zwarte pens mag je nu toevoegen, ook in ronde schijfjes versneden van ong. 2 cm. dikte, ze verdwijnen sowieso na een korte tijd in het vocht. Sjalotten er ook in. In zijn geheel. Nog eens een 30 min. laten sudderen.
✅De wildstoofpot is klaar.

Tip: je kan uiteraard ook extra’s toevoegen, zoals wortel, iets meer ui of andere wintergroenten, dat is een eigen keuze, let op de gaartijden, een wortel voeg je iets vroeger toe dan een ui, wortels moeten nu eenmaal iets langer sudderen om beetgaar te zijn.