Wat is baklava?

Wat is Baklava en waar is z’n origine? Grieks? Turks? Of ligt het net iets complexer?

Griekenland is vooral bekend om zijn legenden en mythen, de verhalen van de goden en hun tumultueuze liefdesaffaires, maar houd er rekening mee dat het ook een van de mooiste eetbestemmingen van Europa is.

Ook wordt gezegd dat de Griekse keuken de moeder van alle Europese keukens is.

Baklava of baclava (μπακλαβα in het Grieks en bâqlavâ in het Perzisch) is een traditioneel dessert dat alle volkeren van het voormalige Byzantijnse Rijk, Perzië en het voormalige Ottomaanse Rijk gemeen hebben.

Het is het nationale dessert in Bulgarije, Griekenland, Turkije en in de Balkan (Albanië, Bosnië, Servië, Macedonië, Kroatië en Roemenië), het Midden-Oosten en de Maghreb.

Dit dessert is ook wijdverbreid onder Georgiërs, Azeri’s, Armeniërs en Cyprioten.

De oorsprong?

Kunnen we echt zeggen dat Baklava een Grieks dessert is? Nou…. Niets is minder zeker!


Filoudeeg en Baklava

Ik ben me ervan bewust dat ik me in een mijnenveld begeef als het gaat om de nationale identiteit van dit dessert dat over de hele wereld bekend is. Vergeet echter niet dat The Moody Foodie eerste plaats over liefde en koken gaan! Geen oorlog please!

Het is waar dat als je eenmaal dit heerlijke dessert geproefd hebt, je kunt begrijpen dat het een nationale trots is.

Het conflict tussen de Grieken en de Turken over het vaderschap van dit dessert is niet nieuw.

De “dessert-oorlog” brak in mei 2006 uit op de top van Wenen, waar op initiatief van het Oostenrijkse voorzitterschap de twintigste verjaardag van de Dag van Europa werd gevierd. Die dag besloten de Cyprioten om Baklava als nationaal gerecht / bereiding te kiezen. Een duidelijke heiligschennis volgens de Turken!

Cypriotische banketbakkers beweerden deze zoetigheid op hun eiland geboren was. Op deze top in Wenen, waar de gerechten en specialiteiten uit 25 lidstaten aan bod kwamen, was Baklava de vertegenwoordiger van Cyprus.

U kunt zich de revolutie in heel Turkije voorstellen!


Baklava met noten

  • De Turken brachten het uit Centraal-Azië mee, zoals blijkt uit verschillende documenten, en het is tijd voor Turkije om zijn nationale schatten te claimen en te eren”, beweerde Mehmet Yildirim, voorzitter van de Turkse Stichting van Baklava en dessertproducenten. Deze worden bevestigd door twee stellingen in de werken van de Turkse vereniging “Türkiye Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği”.
  • Persoonlijk denk ik dat het een dessert is dat in Turkije wordt geserveerd, maar de oorsprong van de Turkse keuken is de Byzantijnse keuken, met verschillende achtergronden. Turken kunnen niet beweren dat het uitsluitend van hen is, terwijl het in feite wordt gemaakt in Libanon, Jordanië, Syrië en verschillende landen in de regio”, antwoordde Yiannakis Agapiou, voorzitter van de Vereniging van Chef-koks van Nicosia.

Hoewel elk land (vooral het Midden-Oosten) dat het maakt en zijn vaderschap opeist, durven we te zeggen dat, zonder partij te kiezen, de meeste geschriften de oorsprong van baklava terug te voeren zijn naar de Byzantijnen of Centraal-Azië, dus … de Turken! De Turken zijn inderdaad een nomadisch volk dat altijd al bekend is geweest om de bereiding van bladerdeeg zoals yufka of katmerli Hamur.

Het is de Griekse professor Speros Vryonis die de Byzantijnse thesis van de geschiedenis van Baklava verdedigt door overeenkomsten te creëren met een Grieks dessert genaamd Kopton. Dit proefschrift werd ontmanteld door de Amerikaanse journalist Charles Perry.
Volgens Perry is het gerecht een culinaire fusie van Turkse Centraal-Aziatische vlokken en Perzische vullingen gemaakt van gekookt gedroogd fruit (noten, hazelnoten, pinda’s). Hij illustreert zijn scriptie met de Azerbeidzjaanse baklava Bakı pahlavası.

Bovendien zou het woord “Baklava” volgens het Oxford Dictionary of English van Mughal-oorsprong zijn, wat de Centraal-Aziatische Turkse thesis versterkt.

Hoe dan ook, zoals ik al eerder zei, het gaat mij om de vrede in de keuken! En als pacifist in hart en nieren moet ik het hebben over wat goed is, vind je niet? Dus…. Als je een dag in Gaziantep doorbrengt, een Turkse stad die “bakermat van de Baklava” heet, ga dan niet weg voordat je er een hebt geproefd! Ik ben er twee keer geweest, dus je moet me vertrouwen!

Een recept volgt snel!